PHP: strefaphp.net

Czy odwiedziłeś już te strony? -
dodał: Vengeance

Temat: JAK ZROBIć BAZE BYSQL ?
Autor
Data: 13-08-2006 14:00
webcharlo

Jak zrobić baze MYSQL i wstawić ją na serwer?? Prosze mi pomóc

Aha i do czego służy CMS?? I czy opłaca mi się go instalowac na stronie

W zamian za pomoc wstawie wasz button na moją stronę  
Cytuj   Profil Email Strona www Komunikator
Autor
Data: 13-08-2006 17:58
prgTW

webcharlo napisał:
Jak zrobić baze MYSQL i wstawić ją na serwer??

Jeżeli chcesz postawić swój serwer to najlepiej użyć jakiegoś gotowego np. Krasnal, FoxServ. Dla bardziej zaawansowanych instalować osobno serwer Apache (apache.org) i MySQL (mysql.com). Pobawić się wtedy trzeba trochę żeby je poustawiać odpowiednie.

Jeżeli ci chodzi o stworzenie bazy zakładając że serwer ma już zainstalowanego MySQL'a to najłatwiej poprzez skrypt phpMyAdmin. Daje on pełną kontrolę nad bazami danych. Jeżeli masz dostęp do shella można z poziomu terminala wywołać mysqld.exe i przekazywać mu polecenia SQL typu select, drop, alter itp.

webcharlo napisał:
Aha i do czego służy CMS?? I czy opłaca mi się go instalowac na stronie

CMS (Content Management System) - System zarządzania treścią - to taki skrypt (zestaw skryptów) pozwalający na łatwe stworzenie witryny internetowej, jej łatwą późniejszą rozbudowe i zarządzanie nią. Wszystko praktycznie można zrobić nie mieszając w bazie danych, tylko wykonując odpowiednie akcje w panelu administracyjnym. Takie CMSy to np. jPortal, można powiedzieć że fora internetowe typu phpBB, vBulletin itp. to też CMSy, bo nie trzeba znajomości baz danych, php, żeby móc tworzyć moduły, zarządzać nimi w pełni z poziomu witryny www.

Pozdrawiam
:: prgTW :: 
Autor
Data: 14-08-2006 14:53
webcharlo

bardzo interesująca wypowiedź ,może moje pytania podchodzą co Ciebie jak "GŁUPIE" ,ale ja dopiero zaczynam z PHP. :):):):):) Ogólnie myślę ,że kolo z Ciebie spoko  

Polecamy
wyślij email informacje forum download skrypty katalog kursy porady artykuły home współpraca reklama kontakt