PHP: strefaphp.net

Czy odwiedziłeś już te strony? -
dodał: Vengeance

Temat: Problem z zapytaniem
Autor
Data: 26-05-2006 12:38
witek7

To moj pierwszy post, wiec witam wszystkich. Mam problem z zapytaniem, wysylam takie zapytanie:

$zapytanie="select mecze.id_mecz, mecze.gospodarz, mecze.gosc from typy, mecze where typy.nazwa_uz='$uzytkownik' AND typy.id_mecz!=mecze.id_mecz";

Robie takiego mini buktmachera i mam problem.

Chodzi mi o to zeby wyswietlic dane z dwoch tabel. Wyswietlam gospodarza, goscia i id meczu ktorych jeszcze sie nie obstawilo w zaleznosci od podanego nicku, ale podane rekordy maja wyswietlic tylko nie obstawione wiec id meczu z tabeli z dostepnymi meczami musi byc rozne od id meczu juz obstawionych, po wyslaniu takiego zapytania pojawiaja mi sie wszystkie mecze plus, a mecze ktore nie sa obstawione wyswietlaja sie 2 razy.

Mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi bo troche to zawile wytlumaczylem :) 
Cytuj   Profil Email 
Autor
Data: 26-05-2006 13:55
witek7

Dodam tylko ze jseli wysle

$zapytanie="select mecze.id_mecz, mecze.gospodarz, mecze.gosc, typy.opcja from typy, mecze where typy.nazwa_uz='$uzytkownik' and typy.id_mecz=mecze.id_mecz";

Wszystko jest wporzadku bo wyswietla mecze ktore sa juz obstawione po dodaniu "!" wystepuje problem o ktorym napisalme wczesniej 
Cytuj   Profil Email 
Autor
Data: 26-05-2006 15:12
witek7

Poradzilem sobie, uzylem podzapytania

$zapytanie="SELECT *
FROM mecze
where not exists
(select *
from typy
where nazwa_uz='$uzytkownik' and mecze.id_mecz=typy.id_mecz) "; 
Cytuj   Profil Email 

Polecamy
wyślij email informacje forum download skrypty katalog kursy porady artykuły home współpraca reklama kontakt