PHP: strefaphp.net

Czy odwiedziłeś już te strony? -
dodał: Vengeance

Temat: Edytor PHP
Autor
Data: 15-10-2004 09:36
mrKrecik

Witam!
Jaki edytor php poleciacie - jaki waszym zdaniem jest najlepszy ?

pozdrwiam
mrKrecik 
Cytuj   Profil Email Strona www Komunikator
Autor
Data: 15-10-2004 10:56
Lechu

notatnik ROX
kiedys mialem zamiar uzywac jakiegos edytora PHP ale zostalem przy notatniku jest maly, szybki i jestem pewien w 100% mojej pracy

..:: http://cyberxzone.prv.pl ::..
..:: http://webovers.org ::.. 
Cytuj   Profil Email Strona www 
Autor
Data: 15-10-2004 15:05
DarkSpirit
administrator

Sam przez pewien czas zachwalałem notatnik ale od dość długiego już czasu poznałem pewne cudo jakim jest PHP Expert Editor.

1) Bardzo ładne kolorowanie składni(chodzi mi o dobrane kolory) php,php & html, html, css, javaScript
2) Wyszukiwanie i zamienianie wartości(ale to w tych nawet mało zaaw. edytorach jest)
3) Makra
4) Debuger i funckja do sprawdzania składnii(trzeba mieć zainstalowane php na kompie)
5) Po ściągnięcu manuala php i podaniu jego ścieżki, zaznaczamy nazwę funkcji klikamy przycisk z helpem i wyświetla się nam instrukcja obsługi funkcji itepe.
6) Po lewej stronie mamy okienko ze drzewkiem pokazującym wszystkie funkcje,zmienne,klasy i includy zawarte w kodzie
7) Bardzo przydatna funckja "Reopen Last Files" otwierająca wszystkie poprzednio otwarte pliki.

i parę innych bajerków, których jeszcze nie odkryłem lub zapomniałem o nich ;]

pa

Will code html for food.
WebDesign 
Autor
Data: 15-10-2004 23:58
mrKrecik

Zainstalowałem PHP Expert Editor 3.2.1 i jak narazie jest ok - dzięki ;) 
Autor
Data: 30-12-2004 17:02
Vengeance
administrator

Zend Studio zend.com
jest jak dla mnie obecnie najlepszym edytorem.

Stosowałem PHP Expert Editor jednak przestał mi wystarczać.
szkoda ze do Zenda nie ma pluginów (chyba) bo bym zmienił w nim ze 2 rzeczy i byłby ideałem :)

CO posiada (z mojego punktu widzenia ważnego):
- kolorowanie składni
- EXTRA podpowiadanie składni
- podpowiadanie nazw zmiennych, stałych także tych zdefiniowanych w dokumencie
- "przeglądarke" funkcji, klas, metod itd w pliku jak i całym projekcie
- zarządzanie projektami
- klient FTP, CVS
- ŚWIETNY debugger z "breakpointami" i "watchesami" ;]

i wiele innych ;] być może jeszcze przezemnie nie odkrytych.

Polecam! i zachęcam do rozwinięcia tematu :)

PHP Portfolio
devblog
Imprezy Łódź 
Autor
Data: 15-01-2005 16:00
kw
moderator

ja tam wielce nie programuje, ale sciagnalem sobie zend studio 4 (http://strefaphp.net/index.php?page=news&what=view&id=138), i jestem tego samego zdania co Vee :) kiedys uzywalem phpedit (czy jakos tak), ten program tez jest fajny :) A wiec ja polecam zend studio i phpedit

młody, zdolny, chętny - jestem Wasz :> 
Autor
Data: 20-01-2005 16:54
wiciu

Lechu napisał:
notatnik ROX
kiedys mialem zamiar uzywac jakiegos edytora PHP ale zostalem przy notatniku jest maly, szybki i jestem pewien w 100% mojej pracy

Moim zdaniem to albo masochizm albo chęć bycia trendy. Katowanie się kodem bez kolorowania kodu, ręczna konwersja do iso, brak numerowania wierszy... to takie fajne? Nie wspomne o innych udogodnieniach (macro, zarządzanie projektami, zaawansowane szukaj/zamień z regexp, obsługa ftp, podpowiadanie składni) dzięki którym pisze się kod kilka razy szybciej. Po co robić sobie pod górkę? Nie trzeba do tego kombajnów, wystarczy choćby Crimson Editor lub inny z http://www.php-editors.com/. Ja osobiście używam Pajączka (to juz prawdziwy kombajn) i jak dla mnie nie ma on równych. 
Cytuj   Profil Email 
Autor
Data: 20-01-2005 19:09
Vengeance
administrator

jak dla mnie pajączek jest do kitu :)
na rozdzielczości 1024x768 kodu prawie nie widać (zajmują miejsce okna dialogowe). Mozna je zamknac wiadomo, ale sa tam przydatne opcje... Ogolnie wiadomo ze pisze tylko w php wiec nie potrzeba mi wsparcia dla tysiaca innych rzeczy ktore to posiada pajaczek :)

co do notatnika... jest niezastapiony w szybkich poprawkach itp.

PHP Portfolio
devblog
Imprezy Łódź 
Autor
Data: 20-01-2005 21:57
wiciu

Vengeance napisał:
jak dla mnie pajączek jest do kitu :)
na rozdzielczości 1024x768 kodu prawie nie widać (zajmują miejsce okna dialogowe). Mozna je zamknac wiadomo, ale sa tam przydatne opcje...

co ty za rzeczy opowiadasz :) ja nawet zapomniałem o tych panelach że takie są. Przecież nawet jak uruchamiasz pająka 1-szy raz to cię grzecznie pyta jaki widok preferujesz. Każdy lubi coś innego, ja podobnie jak ty nie lubię paneli dlatego na dzień dobry je pochowałem i kod mam na full-screen, nawet rynnę wyłączyłem, zostało tylko numerowanie linii. A panelik pod ctrl+F9 sobie odpalam jak potrzebuję, pod innym skrótem FTP/MYSQL. Prościej się chyba nie da?

Vengeance napisał:

Ogolnie wiadomo ze pisze tylko w php wiec nie potrzeba mi wsparcia dla tysiaca innych rzeczy ktore to posiada pajaczek :)

nie znasz dnia ani godziny! :) początkowo też wydawało mi się że nie potrzebuje nic innego, potem po kolei zacząłem korzystać ze wspomagania dla CSS, JS... i życie stało sie prostsze! :) A że pająk jest gotowy do dalszej pomocy to chwała mu za to, z ciekawości zajrzałem w zasoby, otwarty edytorek z kodem zajmuje 5.5MB pamięci. Czy to robi jakiekolwiek wrażenie na systemie w dzisiejszych czasach?

Vengeance napisał:

co do notatnika... jest niezastapiony w szybkich poprawkach itp.

tak, jeśli poprawia się parę cyferek na szybko i nie na swoim kompie - cóż, owszem nie raz się korzysta ale żeby na stałe? eeee :)

P.S. ja w windows commanderze do szybkich akcji mam podpiętego polskiego PitPada, ciekawą alternatywą do notatnika jest też polski Notatnik eXPert 
Cytuj   Profil Email 
Autor
Data: 20-01-2005 23:38
DarkSpirit
administrator

tak ale coś mi się zdaje, że jednak sporo tych funkcji w pajączku to taki bajer, którego raczej bym nie używał w pisaniu bo byłoby to tylko zmarnowanie czasu, nie oszukujmy się, że wszelkie html,css-y to naprawdę nie jest nic ciężkiego i nie wiem po co jakieś większe wspomaganie do nich niż kolorowanie składni ;)

nie wgłębiałem się w tego pajączka ale z tego co widzę to nie ma tu np. kilku ciekawych i przydatnych rzeczy jak np. debbugger z php5 i php4 i mysql, code analyzer, które się naprawdę przydają w pracy z kodem php, zend ma jeszcze np. wspomaganie dla komentarzy z godnych z phpdocumentatore, dzięki czemu jak wstawiam nazwę wcześniej zadeklarowanej funkcji to mi się wyświetla, który argument czego dotyczył co też się czasem przydaje, że już nie wspomnę, że nie trzeba sobie ściągać phpdoc, żeby zrobić ładną dokumentację do projektu, bo już phpdoc jest tu zaimpletowany, po prostu kazdy wybiera to co jest dla niego najlepsze, mi tak zadne wspomagania do css,html i innych pierdół nie potrzebne bo uważam, że to nie jest naprawdę nic ciężkiego i zostaje przy zendzie, który jak ostatnio zaprezentował mi vee świetnie debbuguje skrypty(:* breakpointy, można podąrząć linijka po linijce za kodem, sprawdzać np. co się dzieje za każdorazowo wykonamy kodem w pętli), co po prostu ułatwia wykrywanie błędów logicznych

w sumie pajączka zainstalowałem dawno tamu, odpaliłem ze dwa razy i wróciłem do FrontPage ;) ale z tego co pamiętam to zawsze używały go osoby i używają z tych, które znam, za które on robi wszystko i do tego on został stworzony, żeby pomagać początkującym ewentualnie leniom, a to, że on ma wspomaganie php to jest bajer i umówmy się, że jeśli chodzi o wszystkie rzeczy na świecie to lepsze efekty przynoszą rzeczy zrobione do konkretnego zastosowania niż kombajny(czyli tak zwane wszystko czyli nic)

pa

// Edytowany 20-01-2005 23:40 przez DarkSpirit

Will code html for food.
WebDesign 
Autor
Data: 21-01-2005 09:27
wiciu

DarkSpirit napisał:
tak ale coś mi się zdaje, że jednak sporo tych funkcji w pajączku to taki bajer, którego raczej bym nie używał w pisaniu bo byłoby to tylko zmarnowanie czasu, nie oszukujmy się, że wszelkie html,css-y to naprawdę nie jest nic ciężkiego i nie wiem po co jakieś większe wspomaganie do nich niż kolorowanie składni ;)

nikt nie mówi że to ciężkie i że edytor ma robić coś za ciebie. To ty musisz wiedzieć co robisz i jak nie poznasz CSS'a i HTML'a to nie zrobisz nic. Chyba że edytorem WYSIWYG którym Pajączejk przecież nie jest. Mówiąc wspomaganie mam na myśli podpowiadanie składni bo przecież nikt nie wkuwa tego na pamięć. Nie pamiętam np. wartości stylu font-stretch więc piszę 2 literki "fo", ctrl+cpacja i mam wszystkie operacje na fontach (w dodatku tylko takie funkcje które mogą byc użyte w danym znaczniku z podpowiedzią jak się zachowują w danej przeglądarce), wybieram wtedy font-stretch i mam podpowiedź jakie wartości przyjmuje. 3-4 kliki klawiaturą - jak dla mnie odciążające i to bardzo. Poza tym cenne jest też ctrl+f1 na nazwie jakiejkolwiek funkcji (php też) która prowadzi bezpośrednio do helpa offline. Dzięki tym 2 funkcjom odpada skakanie po www z dokumentacją do jakiegokolwiek języka.

DarkSpirit napisał:

... jak np. debbugger z php5 i php4 i mysql, code analyzer, które się naprawdę przydają w pracy z kodem php, zend ma jeszcze np. wspomaganie dla komentarzy z godnych z phpdocumentatore,

co do samego debuggera to w php zadowalam się wrzucaniem echo $zmienna miedzy linijki, debugger jak się patrzy! :) co do innych, fakt, przydałoby sie jeszcze parę rzeczy Pająkowi ale przecież autorzy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa. Przypominam że wtrąciłem tylko mój pogląd o korzystaniu z notatnika więc o innych użytecznych bajerach pomagających w pracy nie trzeba wspominać.

DarkSpirit napisał:

w sumie pajączka zainstalowałem dawno tamu, odpaliłem ze dwa razy i wróciłem do FrontPage ;) ale z tego co pamiętam to zawsze używały go osoby i używają z tych, które znam, za które on robi wszystko i do tego on został stworzony, żeby pomagać początkującym ewentualnie leniom,

FP to najbardziej bałaganiarski z instniejących na rynku edytor WYSIWYG i jakoś nie rozumiem twojego wyboru po tym jak powiedziałeś że HTML i CSS trzeba się uczyć :) Jeśli się umie to po co edytor pozwalający tworzyć tabele machaniem myszką? Generowany kod i tak trzeba poprawiać żeby był czysty, więcej roboty niż ułetwienia. A co do kombajna - jeśli ktoś współpracuje z osobą która zajmuja się HTML'em a samemu używa tylko PHP - zgodzę się. Na mnie (i jak sądzę większości programistów) spoczywa klepanie kodu wszelakiej maści dlatego Pająk jest użytecznym kombajnem :)
Reasumując i przypominając: na pewno nie notatnik :) 
Cytuj   Profil Email 
Autor
Data: 21-01-2005 12:45
DarkSpirit
administrator

co do front page to było to z 5 lat temu, kiedy nawet html nie znałem ;) zresztą to mało ważne bo to było tylko małe wtrącenie ;]

ogólnie nie chce tu mówić, że zend jest świetny, a pajączka nie należy w ogóle instalować, jednak zgodnie z tematem(o edytor dla php) najlepszym jest moim zdaniem Zend Studio ponieważ posiada to co potrzebne jest programiście do ułatwnienia pracy

ogólnie porównywanie tych dwóch edytorów mija się trochę z celem bo tak jak mówiłem każdy powinien wybrać to co przyda mu się wpracy najbardziej i tak mi przydaje się to co zend ma dla zaoferowania dla php, a Ty wybierasz pajączka za to czego potrzebujesz

zresztą ja mam swoich ludzi od xhtml i css ;)

pa

Will code html for food.
WebDesign 
Autor
Data: 21-01-2005 20:29
wiciu

DarkSpirit napisał:

pa

noooo... to wszystko wyjaśnia :) 
Cytuj   Profil Email 
Autor
Data: 21-01-2005 22:31
kw
moderator

DarkSpirit napisał:

kto to taki?

Co do edytora, to ja do php, html i css uzywam zend studio, wystarczajace jak na moje potrzeby (tzn. w php sie nie znam, i nie korzystam z tych wszystkich bajerow - podpowiadnie, debuger i kolorowanie starczy ;) )

To tyle. Dark, kto to taki ;)?

Autor
Data: 21-01-2005 23:18
DarkSpirit
administrator

eee,yyy :P
no raz się anakin zgłosił do cięcia laya i xhtml, teraz Ty :P

ps. skrypt do konwersacji obrazków już gotowy :P

pa

Will code html for food.
WebDesign 
Autor
Data: 22-01-2005 11:02
kw
moderator

DarkSpirit napisał:

no raz się anakin zgłosił do cięcia laya i xhtml, teraz Ty :P

jejku, to tylko dwie strony ;) tzn. anakin jest pewnie zajety sesja, a potem php5, a ja robie to tylko, zeby sobie pocwiczyc :) myslalem, ze masz kogos extra, kto Ci robi html :P

Autor
Data: 22-01-2005 11:51
DarkSpirit
administrator

zawsze mogę poprosić bexa ;)

pa

Will code html for food.
WebDesign 
Autor
Data: 15-08-2006 12:51
webcharlo

Najlepszym edytoram PHP jest nasz zwykły notatnik. Nasz pospolity notatnik z Windows XP.

Autor
Data: 07-07-2007 13:56
ziele

Zgadzam się notatnik win
Czasami wspomagam go pracą EdHtml który obsługuje wiele języków 
Autor
Data: 29-09-2007 20:43
wiciu

ziele napisał:
Zgadzam się notatnik win
Czasami wspomagam go pracą EdHtml który obsługuje wiele języków

Wow! Ale jesteście cool hakerz!!! A do rozpalenia ognia na pewno używacie krzemieni. 
Cytuj   Profil Email 
Autor
Data: 16-10-2007 23:52
uzzy

Lechu napisał:
notatnik ROX

Jak już to Notepad++. Koloruje składnię w wielu językach programowania, umożliwia otwieranie kilku plików w zakładkach no i save all :) . Era notatnika juz dawno się skończyła i to nie żaden szpan, tylko zwykłe zadzieranie nosa, bo nikomu już nie zaimponujesz pisząc magiczne formułki. Teraz chodzi o komfort i wygodę pracy.

No i Notepad++ jest bezpłatny.

A najlepiej jakikolwiek edytor linuxowy, bo nawet najprostsze notatniki kolorują składnię :P

SALVA!

Dead girls don't say "No!" 
Autor
Data: 10-05-2008 18:45
mariotti

Vengeance napisał:
Zend Studio zend.com
jest jak dla mnie obecnie najlepszym edytorem.

Polecam! i zachęcam do rozwinięcia tematu :)

Zend Studio to najgorsze gówno jakie widziałem. Ładnie opisane, autorzy zachwalają czego to ono nie ma, jednak po zainstalowaniu nic się nie da zrobić, nawet utworzyć projektu. Gdy zobaczyłem że jest to napisane w javie to już miałem dosyć, jednak pozwoliłem instalatorowi dokończyć instalację. Po instalacji nie dało się zrobić nic, nawet założyć pliku, nie wspominając o projekcie. Zajęło mnóstwo pamięci i uruchomiły się dwa wątki które wykorzystywały 100% mocy procesora, co praktycznie zablokowało cały komputer. Próbowałem usunąć projekt którego jeszcze w pełni nie udało się założyć, po czym znów odpaliło się okienko w nowym wątku i kasowanie kilku plików trwało i trwało... aż zabiłem proces. Makabra. Warto dodać że Zend Studio kosztuje w zależności od licencji 500-1000$. Zawsze uważałem że java to jeden wielki niewypał do dużych programów, i w tym wypadku moja opina się potwierdza.

Pozdrawiam
M. 
Cytuj   Profil Email 

Polecamy
wyślij email informacje forum download skrypty katalog kursy porady artykuły home współpraca reklama kontakt